top of page

Liefde voor jezelf

Tijdens mijn training in het buurthuis afgelopen week kwamen we op het onderwerp liefde voor jezelf. Het viel mij op dat de cursisten zo hard en negatief over zichzelf spraken. Terwijl je toch altijd met jezelf bent. Dan is het best wel fijn om het gezellig te hebben met jezelf. Dat is de basis. Vanuit zelfliefde wordt een keuze maken een stuk eenvoudiger. Ik spreek uit ervaring.



Ik heb zolang niet van mezelf gehouden. Ik was me daar niet eens bewust van. Ik was zo bezig met andere omdat het nou eenmaal zo hoorde. Ik dacht eigenlijk dat alles altijd aan mij lag.


Stap voor stap ben ik steeds bewuster geworden van wie ik in werkelijkheid ben. Diep in mij voelde ik een vlammetje aangewakkerd worden en ik kon niet meer terug.

Dat resulteerde voor mij in een scheiding van de vader van onze kinderen na 20 jaar samen.

Mijn baan opzeggen na 22 jaar trouwe dienst bij de blauwe vogel. Een nieuw huis. Een totaal nieuw leven opbouwen. Wel een leven vanuit mijn hart, vanuit liefde voor mezelf.

Ik koos voor mezelf.

Al wist ik dat ik mensen pijn zou doen. Dat was het aller moeilijkste voor mij.

Door steeds meer van mezelf te houden heb ik de moed om voor mezelf te kiezen.


In mijn training afgelopen week draaide ik eerst het nummer:"Ik hou van mij" van Harrie Jekkers. Voor mij zo een (h)eerlijk nummer. De groep was stil na het horen van dit nummer. Dat is voor mij een goed teken. Er wordt iets van binnen in gang gezet. Daarna kwam de opmerking uit de groep dat zelfliefde wel wat egoïstisch is. Ik heb er niet zoveel mee, met zelfliefde, gaf iemands anders aan uit de groep. Ik heb meer met het woord zelfbehoud antwoord hij.


Zelfbehoud staat in het woordenboek omschreven als het verdedigen van jezelf. Zelfliefde gaat echt om naar binnen gaan bij jezelf, naar je ware essentie, van jezelf houden zoals je bent. Iets meer dus dan het verdedigen van jezelf.

Dat het egoïstisch klinkt om van jezelf te houden is ook een verdediging om niet bij jezelf naar je binnen te hoeven gaan en je vooral bezig te houden met de ander. Want wat ga je daar binnen bij jezelf vinden. Het zegt dus veel over je eigen hoeveelheid zelfliefde als je het egoïstisch vindt.


Want laten we eerlijk zijn, hoe egoïstisch is het om voor jezelf te kiezen? Om jezelf om nummer 1 te zetten? Om lief te zijn voor jezelf?

Zelfs tijdens mijn werk aan boord bij KLM vertelde we de passagiers eerst zelf het zuurstofmasker op te zetten en daarna pas bij de kinderen.

Zo is het ook met zelfliefde. Zorg eerst goed voor jezelf dan kan je ook goed voor de ander zorgen.


Bij het woord zelfbehoud moet ik ook meteen denken aan het calvinistische gedachtengoed in Nederland. Doe maar lekker gewoon, dan doe je al gek genoeg. Vooral niet je kop boven het maaiveld uitsteken hoor, stel je voor. Zorg vooral niet te goed voor jezelf want dat is wel heel egoïstisch. Zorg liever goed voor een ander. Heb je naaste lief.


Ik had ook zo lang de overtuiging dat ik altijd voor iedereen klaar moest staan. Behulpzaam moet zijn, luisteren naar andere want dan was ik een leuke sterke vrouw. Stel je voor dat ik geen leuke sterke vrouw ben. Wat zullen ze dan wel niet van mij denken? Ik wil dat iedereen mij een leuke en sterke vrouw vindt. Want als ze me niet leuk vinden dan ben ik uiteindelijk alleen en gaan ze me verlaten. Ik moet toch ergens bij horen.



Ik zette dus altijd eerst een ander het zuurstofmasker op en dan pas bij mezelf.

Uiteindelijk kon ik dat masker niet meer bij een ander opzetten omdat ik zelf geen zuurstof meer had.

En wie zorgt er nu voor mij?


Ik word nu iedere dag steeds liever voor mezelf. Ik kan oprecht zeggen dat ik van mezelf hou zoals ik ben. Ik ben ook graag met mezelf. Ik kan mezelf echt goed gezelschap houden. In het begin werd ik heel onrustig van alleen zijn te zijn. Ik wist niet hoe snel ik weer gezelschap moest zoeken. Ik voelde de onrust in mijn lijf.


Nu ben ik juist graag alleen. Dar verheug ik me echt op. Rust en stilte. Daar doe ik mezelf zo'n plezier mee. Door lief voor mezelf te zijn kan ik er ook echt voor een ander zijn. Want ik hou nog steeds van gezelligheid en mensen. Ik ben nog steeds een leuke en sterke vrouw alleen een stuk liever voor mezelf.


Door mezelf te omringen met positieve mensen, door lief te zijn voor mezelf en andere, door mezelf te vergeven voor de "fouten" die ik heb gemaakt. Te mogen zijn wie ik echt in essentie ben zonder mij druk te maken over de mening van andere, dat zijn voor mij stappen richting liefde voor jezelf. Eerst lief zijn voor jezelf dat kun je dat ook een ander geven. Hoe mooi is dat!

Dat is mijn missie. Zo wil ik mijn bijdrage leveren aan een lievere en mooie wereld met als basis liefde in plaats van angst.





Related Posts

See All
bottom of page